Ikuisen betavaiheen ensimmäinen päivä

Piirros, jossa ihmishahmo seisoo kannettavan tietokoneen päällä katse näytön suuntaan. Läpinäkyvän näytön takana on maisema, jossa näkyy puita ja rakennuksia.

Tervetuloa uunituoreelle saavutettavasti.fi-sivustolle!

Saavutettavasti.fi-sivuston idea on tarjota helposti omaksuttavaa ja sovellettavaa tietoa ja ohjeistusta verkkopalvelujen sisällöntuotannon tueksi. Sivusto on suunnattu erityisesti julkisen sektorin verkkopalvelujen sisältöjen suunnittelijoille ja tekijöille sekä päätoimittajille.

Ohjeistukselle oli suuri tarve

Sivuston alustava idea syntyi syksyllä 2017. Keskusteluissa eri tahojen kanssa oli käynyt ilmi, että lainsäädäntöön kovaa vauhtia tulossa oleva saavutettavuusdirektiivi herätti kentällä lähinnä pelonsekaisia tunteita. Ihmisillä tuntui olevan hämärä ymmärrys siitä, että direktiivi tulee velvoittamaan jollain tavalla julkisten toimijoiden verkkosisältöjen tekijöitä, mutta harvalla oli tarkempaa näkemystä siitä, mitä se käytännössä oikeastaan tarkoittaisi.

Saavutettavuusohjeita oli siellä täällä verkossa (ja hyvä niin), mutta niissä oli puutteita: näkökulma oli liian tekninen, ohjeistus oli vanhentunut, ohjeet oli vaikea löytää tai ne eivät olleet selkeitä. Keskeinen ongelma oli myös se, että ohjeet eivät olleet riittävän yksityiskohtaisia, jotta niiden avulla voisi tehdä aidosti mahdollisimman saavutettavia verkkosisältöjä.

Aika pian totesimmekin, että kattavasta, selkeästä, kaikille yhteisestä ja avoimesta käytännön ohjeistuksesta verkkosisältöjen saavutettavuuden parantamiseksi voisi olla todella paljon hyötyä ja apua koko julkiselle sektorille. Keskustelujen jälkeen päätimme tuottaa ohjeistuksen verkkosivuston muotoon. Uuden verkkosivuston suunnittelu käynnistyikin nopealla aikataululla, ja projekti pääsi kunnolla vauhtiin alkuvuodesta 2018.

Ohjeistuksella on historia Celiassa

Olimme toki Celiassa tuottaneet jo aiemmin ohjeita digitaalisten sisältöjen saavutettavuuden parantamiseksi. Ydinosaamistamme on jo vuosikymmenten ajan ollut julkaisujen muuntaminen saavutettavaan muotoon. Viime vuosina olemme keskittyneet enemmän kustantajien ja julkaisujen tuottajien opastamiseen, jotta digitaaliset julkaisut olisivat jo alusta alkaen mahdollisimman saavutettavia.

Digitaalisten julkaisujen ja muiden verkkosisältöjen saavutettavuuden periaatteet ja ohjeistukset ovat jatkuvasti lähempänä toisiaan. Totesimmekin, että voimme tehdä ohjeistusta niin, että siitä hyötyvät sekä julkaisujen tekijät että kaikki, jotka tekevät verkkosivustoille sisältöjä. Halusimme tehdä ohjeistuksesta riittävän yksityiskohtaisen, jotta sen avulla voisi aidosti parantaa verkkosisältöjen saavutettavuutta.

Kehitetään sivustoa yhdessä eteenpäin

Verohallinnon verkkoviestintäpäällikkö Seniha Cihangir totesi 29.5.2018 pidetyssä Ymmärrän!-seminaarissa, että uusittu vero.fi on ”ikuisessa betavaiheessa”. Mielestämme tämä oli nerokas kiteytys siitä, miten verkkopalveluja ja -sisältöjä pitäisi kehittää. Valmista ei tule koskaan, vaan jatkuva luotaaminen, analysointi ja käyttäjien kanssa yhdessä kehittäminen on oikeastaan kaikkien verkkopalvelujen tuotannon, myös niiden sisältöjen tuotannon, lähtökohta. Tai ainakin sen pitäisi olla.

Tätä sivustoa haluamme kehittää yhdessä sen käyttäjien kanssa. Pidimme pari viikkoa sitten noin kymmenen hengen työpajan, jossa kävimme sivuston rakennetta läpi ja testasimme käytännössä ohjeita. Jo tästä työpajasta saimme arvokasta palautetta, jonka perusteella työstimme sivustoa eteenpäin.

Mietimme pitkään, haluammeko julkaista keskeneräistä sivustoa. Saimme kuitenkin rohkaisevaa palautetta työpajasta, ja nyt Senihan sanat mielessä julkaisimme sivuston sellaisena kuin sen ehdimme työstää tähän asti. Haluamme ehdottomasti jatkaa sivuston kehittämistä yhdessä teidän kanssanne – te lukijat ja ohjeiden käyttäjät olette niitä, joita varten tämä sivusto on tehty.

Sivustolla on nyt tässä alkuvaiheessa kokeiltu hieman erilaisia ohjeistusten rakenteita. Joissakin ohjeissa sivun alussa on sisällysluettelo sivun sisältöön, joissakin ohjeiden pääkohdat on koottu sivun alkuun ja muutamalla sivulla on käytetty ratkaisua, jossa sisältöä voi avata tai sulkea. Mikä näistä rakenteista tuntuu parhaalta ja toimivimmalta?

Rakenteen lisäksi toivomme palautetta ohjeiden toimivuudesta ja selkeydestä sekä mahdollisista puutteista tai virheistä. Ohjeistusta saa tietysti jakaa ja sivustoon voi linkittää. Jos haluat jakaa omia hyviä ohjeitasi sivuston kautta, esimerkiksi sinulla on ohje siitä, miten Word 2010 -dokumentista tehdään saavutettava, ota yhteyttä.

Facebook-ryhmä kehittämistä varten

Jotta sähköpostimme eivät tukkeutuisi sivustoa koskevasta palautteesta, kommenteista ja kysymyksistä, perustimme sivuston kehittämistä varten suljetun Facebook-ryhmän. Olet tervetullut liittymään ryhmään, jos haluat auttaa meitä kehittämään sivustoa. Ryhmään liittyminen ei velvoita sinua mihinkään.

Jos et kuulu Facebookiin tai et halua kommentoida ryhmässä, voit myös lähettää meille sähköpostia.

Yhdenvertaisuutta yhdessä edistämässä

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että uuden saavutettavuuslainsäädännön syvin olemus on ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisessä. Vaikka laki viittaa varsin spesifeihin ja pelottavankin kuuloisiin kriteereihin, ei ole syytä huolestua. Hyvän ohjeistuksen avulla pääsee ainakin alkuun saavutettavampien verkkopalvelujen osalta.

Tärkein lähtökohta on mielestämme ymmärrys ja asenne: halu tehdä omalta osaltaan mahdollisimman paljon sen eteen, että mahdollisimman monen ihmisen olisi mahdollisimman helppo käyttää verkkopalvelua. Olemme kaikki lopulta ihmisiä, jotka palvelevat toisia ihmisiä. Kun tämän lähtökohdan pitää mielessä, on hyvä alkaa kehittää omaa osaamistaan saavutettavuuden käytännön toteuttamisessa.

Johanna Koskela, viestintä- ja saavutettavuusasiantuntija, Celia
Kirsi Ylänne, saavutettavuusasiantuntija, Celia

johanna.koskela@celia.fi
kirsi.ylanne@celia.fi

Viimeisimmät kirjoitukset

Tietokoneen näytöllä on tekstiä ja keskellä iso kuva, jossa on kysymysmerkki.

Yleinen | 09.01.2024

Toiminnallisten kuvien alt-tekstit

Kaksi hymyilevää aikuista istuu vierekkäin skeittipuistossa. Toisella on kädessään kännykkä, jota he katsovat ja kuuntelevat jakamalla vihreät nappikuulokkeet.

Yleinen | 14.02.2023

Keski-ikäinen valkoihoinen ylipainoinen nainen nauramassa salaatille – miksi ihmisten kuvaileminen vaihtoehtoisissa teksteissä on niin vaikeaa? 

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.

Yleinen | 01.12.2022

Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista