Google Slides

Observera: För närvarande lämpar sig Google Slides / Presentationer inte för att skapa tillgängliga pdf-filer, eftersom de kodmarkeringar (taggar) som krävs inte skapas när dokumentet sparas som pdf-fil.

Använd rubriker på alla diabilder

Välj en sådan mall för presentationen som har markerade rubrikfält. Texten som skrivs in i en rubrikfältet är automatiskt en rubrik.

Presentationens första diabild består vanligen av en rubrik och en underrubrik. Välj en mall med rubrikfält även till de andra diabilderna.

Rubrikerna ska beskriva ämnet och vara specifika för texten. Om du delar upp innehåll under en rubrik i flera diabilder ska du numrera dem. Exempelvis Viktigt sak 1/3, Viktigt sak 2/3 och Viktigt sak 3/3. 

Ge filen ett beskrivande namn

En Google Slides-presentation är namnlös om du inte namnger den. Om den första diabilden har en huvudrubrik blir det också dokumentets namn. Du kan redigera namnet vid behov.

Namnet på Google Slides-dokumentet står ovanför menyraden. I exemplet heter filen Google Slides och tillgänglighet.

Ge bilderna alternativ text

Skriv alternativ text för bilder och andra grafiska element, som diagram. Gör så här:

  1. Håll muspekaren över bilden.
  2. Högerklicka och välj Alternativ text.
  3. Fönstret Formatalternativ öppnas till höger. Skriv in den alternativa texten i fältet Beskrivning.
I Google Slides skrivs den alternativa texten i fönstret Formatalternativ.

Ge länkarna ett beskrivande namn

Länktexten är en synlig, oftast understruken text som berättar vart länken leder. Länkadresser kan ofta vara svårlästa. Till exempel består länkar till Youtube-videoklipp av en kombination av siffror och bokstäver och måste därför redigeras för att kunna förstås. När du lagt till en länkadress känner programmet igen hyperlänken och ändrar länktextens utseende automatiskt. Flytta muspekaren på länken och klicka en gång. I det lilla fönstret som öppnas klickar du på knappen Redigera länk och skriver in en beskrivande länktext.

Istället för länkadressen www.celia.fi skriver du Tillgänglighetsbiblioteket Celia. Länktexten blir synlig när du trycker på enter.

Kontrollera den visuella tillgängligheten

Google Slides har tyvärr ingen funktion som kontrollerar presentationens tillgänglighet. Därför är det viktigt att du själv kontrollerar presentationens visuella tillgänglighet, alltså att kontrasten mellan text och bakgrund är tillräckligt hög, att informationen inte förmedlas enbart via färg och att kontrasten mellan intilliggande färger är tillräckligt hög när du visualiserar numeriska data. Se Färger och kontraster för mer information.

Dela i andra filformat

Om du vill dela en Google Slides-presentation i ett annat format än Slides kan du ladda ner den som en Microsoft PowerPoint-fil eller ett ODP-dokument (LibreOffice Impress). Observera att pdf-filer som laddats ner i Google Slides inte är tillgängliga. När presentationen sparas som pdf-fil skapas inte de kodmarkeringar som krävs (taggar).

Om du vill göra en tillgänglig pdf-fil av en Google Slides-presentation ska du först ladda ner den som en Powerpoint-fil. Därefter kan du kontrollera tillgängligheten med verktygen i Powerpoint och konvertera dokumentet till en pdf-fil. Det är en bra idé att ytterligare kontrollera pdf-dokumentets tillgänglighet med ett pdf-verktyg.

Denna sida uppdaterades senast 28.10.2024.