Apple Pages

Ordbehandlingsprogrammet Pages ingår i operativsystemet MacOS för Apple-datorer. I det här avsnittet får du tips om hur du beaktar tillgänglighetskraven i Pages. Observera dock att Pages inte lämpar sig för att skapa tillgängliga pdf-filer. Vi berättar mer om problemen med pdf-konvertering i slutet av avsnittet.

Ett tillgängligt textdokument har samma egenskaper oavsett i vilket program dokumentet är skapat. Enligt tillgänglighetskraven i lagen om digitala tjänster spelar det inte heller någon roll med vilket program innehållet skapats. Instruktioner för hur man använder färger eller markerar text finns i Word-avsnittet på den här sidan. Samma instruktioner kan i regel tillämpas som sådana på Pages och  därför finns här endast korta anvisningar för Pages.

Markera strukturer med stilar

När du skriver ett dokument ska du markera dokumentets strukturer med lämpliga stilar. Använd rubrikstilar för att markera rubriker, liststilar för att markera listor och tabeller för att skapa tabeller. 

Verktyg för stilar och format finns till höger under verktygsmenyn (Toolbar). Textstilar kan markeras med funktionen Form (Format). Färdiga stilar finns i rullgardinsmenyn och de kan ändras enligt behov. Om du vill ändra en enskild del av dokumentet ska du först välja delen genom att måla den. Om du vill ändra på stilen i hela dokumentet kan du göra det genom att klicka på Uppdatera i rullgardinsmenyn efter att du valt stil. Det går också att skapa nya stilar baserade på färdiga stilar.

Skärmbild från Apple Pages formvyn.

Använd listor med funktionen Listor

I ett tillgängligt dokument är listor skapade med verktyg, så att de fungerar för alla användare. I Pages hittar du funktionen Listor under fliken Stil i menyn Form till höger, dvs. under rubrikformat. Där kan du även välja punktformat och ändra på listans utseende, till exempel genom indrag.

Ge bilder alternativ text

Du kan lägga till bilder i dokumentet via Media-knappen längst upp. När du klickar på en bild visas olika bildredigeringsverktyg i Form-menyn till höger. Välj den mellersta fliken, Bild (Image). Klicka på menyn med det tomma textfältet Beskrivning (Description) längst ner. Där kan du skriva in den alternativa texten.

Skärmbild från Apple Pages bildfliken.

Med samma funktion kan du kan också kan ange en beskrivning av andra typer av media, exempelvis ljudspår eller videoklipp.

Använd tabeller

Det går inte att skapa tabeller i Pages på samma sätt som i andra ordbehandlingsprogram. I verktygsmenyn längst upp finns knappen Lägg till tabell . Tabellen kan anpassas med det här verktyget eller genom att högerklicka på tabellen. Du kan till exempel ändra färger samt cellernas storlek eller antal. I Pages – till skillnad från till exempel Word – kan du förutom rubrikraden även markera den första kolumnen som rubrik för raderna.

Textlayout och spalter

Om du vill dela upp texten i spalter eller kolumner kan du formatera texten med ett verktyg. Verktyget finns under fliken LayoutForm-menyn under Kolumner. Använd inte tabeller för textlayout. Om du delar upp texten i spalter med tabeller blir texten särskilt svår att följa för personer som använder skärmläsare.

Ge länkar ett beskrivande namn

En tillgänglig länk beskriver vart den leder. Du kan skapa och redigera en länk i Pages på samma sätt som i Word. Efter att du har skrivit in länktexten ska du måla den, högerklicka och välja funktionen  Lägg till länk i menyn. Du kan också lägga till länken, klicka på den och välja Redigera, varefter du kan ge länken ett beskrivande namn.

Dokumentets språk och egenskaper

Pages känner automatiskt igen språket i dokumentet. I menyn Stavning och grammatik kan du till exempel justera korrektur eller korrekturens noggrannhet.

Det går inte att ange en titel (title) för dokumentet, endast dokumentets och skaparens namn.

Kontrollera och konvertera till pdf-format

Pages har inte ett kontrollverktyg för tillgänglighet som Word har, utan tillgängligheten måste kontrolleras manuellt. Du ska åtminstone kontrollera att rubrikerna har stilar, att bilderna har alternativ text och att listorna och tabellerna är skapade på rätt sätt.

Pages har även mer begränsade egenskaper för pdf-konvertering än Word. För att skapa andra filformat i Pages, gå till Arkiv i menyn längst upp och välj Exportera till. Om du vill exportera i pdf-format, välj Alternativ i dialogrutan som öppnas: Hjälpmedel: På. På här sättet får pdf-filen rätta kodningar.

Skärmbild från Apple Pages Exportera dokument fliken.

Problem med pdf-konvertering

Pages lämpar sig tyvärr dåligt för pdf-konvertering. Eftersom man inte kan markera ett huvudspråk eller en huvudtitel (title, dvs. det som är markerat som rubrik i dokumentets egenskaper) i programmet blir dessa felaktiga i pdf-filen. Det finns det brister i kodmarkeringarna för hyperlänkar, kodningen av den högsta nivåns rubrik är felaktig och det finns problem med kod- och läsordningen. Problemen kan i regel åtgärdas i Adobe Acrobat, men som sådan kan Pages inte rekommenderas för att skapa pdf-filer.