Presentationsprogram

Presentationsprogram är ett paraplybegrepp för kontorsprogram som särskilt används för att skapa presentationsfiler eller bildspel. Presentationsfiler används som stöd vid en muntlig presentation, men presentationsfiler publiceras också ofta på nätet, antingen i samband med den inspelade presentationen eller som en fristående presentation. Ibland görs också skriftliga presentationer med presentationsprogrammen, till exempel rapporter eller offerter, som inte alls involverar en presentation.

Detta avsnitt innehåller instruktioner och tips om hur du kan skapa tillgängliga presentationsfiler som ska publiceras på nätet med hjälp av Microsoft PowerPoint, Google Slides, Apple Keynote och LibreOffice Impress (på kommande).

Tips för presentationssituationer

Tillgänglighetskraven gäller filer som publiceras på nätet, men det är viktigt att även beakta tillgängligheten i en presentationssituation, även om presentationsfilen inte publiceras på nätet. I en presentationssituation framhävs särskilt mängden och tydligheten i texten, tillräckligt bra kontraster och att innehållet i presentationens bilder berättas högt för publiken.

Du hittar tips om beaktandet av tillgänglighet i presentationssituationer och i presentationsbilder som används som stöd vid muntliga presentationer i artikeln Kuinka järjestää saavutettava webinaari (Hur ordnar man ett tillgängligt webbinarium), särskilt i avsnittet Ohjeita ja vinkkejä webinaariesiintyjälle. Temat för artikeln är webbinarier, men de flesta av instruktionerna lämpar sig också för live-föreställningar.