Tillgängliga dokument

Tillgänglighetskraven gäller även för dokumentfiler när de publiceras på en webbplats. I lagstiftningen talar man om filformaten för kontorsprogram. I detta avsnitt ges praktiska anvisningar och tips om hur du gör tillgängliga dokumentfiler med hjälp av olika ordbehandlings- och presentationsprogram (till exempel LibreOffice Writer eller Microsoft PowerPoint).

Lagen gäller till exempel inte filer som skickas som bilagor till e-postmeddelanden, men det är naturligtvis god praxis att göra alla dokumentfiler så tillgängliga som möjligt, särskilt om du inte vet om mottagaren utnyttjar tillgänglighetsfunktionerna eller inte.

Gamla filer behöver inte nödvändigtvis göras tillgängliga

Lagen om tillhandahållande av digitala tjänster gäller alla dokumentfiler som publiceras 23.9.2018 och därefter. Om det finns tidigare publicerade filer på webbplatsen behöver de inte göras tillgängliga om inte användaren behöver filen för att uppfylla individens intressen, rättigheter och skyldigheter.

Är det säkert att dokumentfilen behövs?

Observera att webbplatser i allmänhet är mer tillgängliga och enklare att använda på mobila enheter än till exempel pdf-filer. Det vore bra att det finns en legitim anledning att publicera en dokumentfil, till exempel att man vill tillhandahålla dokumentet i ett nedladdningsbart format och att en viss layout för det är nödvändig. Om det är nödvändigt att ändra gamla dokumentfiler till tillgänglig form lönar det sig att överväga om informationen kunde tillhandahållas som en webbplats.

Det finns en webbaserad kurs om Microsoft Office-programmen

Du kan också lära dig om tillgängligheten i Word- och PowerPoint-filer och de pdf-filer som konverteras från dem med hjälp av en webbaserad kurs på webbplatsen eOppiva. Utbildningen är öppen för alla och innehåller även instruktionsvideor: eOppivas Tillgängliga dokument på nätet (på finska).

Denna sida uppdaterades senast 22.3.2024.